Последование молебнаго пения ко Господу Богу нашему Иисусу Христу, певаемаго во время безведрия, егда дождь многий безгодно идет

Последование молебнаго пения ко Господу Богу нашему Иисусу Христу, певаемаго во время безведрия, егда дождь многий безгодно идет

Священник возглашает: "Благословен Бог наш...." Чтец: "Аминь", "Царю Небесный...", Трисвятое по "Отче наш...", священник: "Яко Твое есть Царство...", чтец: "Господи, помилуй" (12 раз), "Прии΄дите, поклонимся" (трижды), и псалом 68-й: "Спаси мя, Боже, яко внидо́ша воды до души моея...", "Слава, и ныне", "Аллилуиа, аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже" (трижды). Диакон произносит великую ектению: "Миром Господу помолимся..." до проше́ния: "О плавающих..." и добавляет следующие:

"О еже не в гневе прещения Своего ума́лити нас, грех ради и беззаконий наших, но милости и щедроты Своя от века сущия помянути и помиловати нас, Господу помолимся".

"О еже помянути Завет Свой, иже к Ною, и не растли΄ти безгодною мокрото́ю, и мрачным злорастворным возду́хом, и темною мглою землю, и нищих людей Своих, но милостивно пощадити достояние Свое и солнцу плодоносными лучами и мерною теплотою возсияти на земли повелети, Господу помолимся".

"О еже повелети облако́м престати от безгоднаго дождя и мраком разъити΄ся, светлости же солнечней возсияти, Господу помолимся".

"О еже пощадити люди, и скоты, и всю землю сию, и не растлити ю безгодным дождевным лиянием, Господу помолимся".

"О еже подати благорастворенное ве́дро достоянию Своему и умножити плоды земныя, Господу помолимся".

"О еже не по грехом нашым воздати нам и казнити нас, но по велицей милости Своей и по многим щедротам Своим явити на нас скорое Свое человеколюбие и благость, Господу помолимся".

"О еже не растлити плоды и се́мена земная грех ради наших безгодным дождевным лиянием, но вольным ведром пощадити и угобзи΄ти я (их) нищих ради людей Своих, Господу помолимся".

"О еже благоприятным быти молитвам нашым и избавити нас от глада, губительства, труса, потопа, огня, града, меча, нашествия иноплеменник, междоусобныя брани и всякия смертоносныя язвы, Господу помолимся".

Священник возглашает: "Яко подобает Тебе всякая слава, честь и поклонение..."

На "Бог Господь" тропарь, глас 2-й:

"Призри милостивно, Боже, на люди согре́шшыя и не пре́зри в покаянии к Тебе припа́дающих, но, яко Благ, помилуй и вскоре праведнаго Твоего избави прещения, молитвами Богородицы, Едине Человеколюбче" (дважды).

"Слава, и ныне", Богородичен:

"Скорая миру Помощнице, Дево Богородице, Твоего предстательства и крепкаго заступления тощно просим, умилосердися на скорбящыя люди и умоли Милостиваго Сына Твоего и Бога от належащия нас избавити беды и праведнаго Своего прещения, Едина в жена́х Благословенная".

Затем 50-й псалом: "Помилуй мя, Боже...", по окончании которого - канон, глас 6-й.

Песнь 1-я. Ирмо́с: "Яко по суху пешешествовав Израиль..."

Припев: "Помилуй ны, Господи, люди согре́шшыя".

"Приидите, вернии, песнь но́ву воспоим Владыце Богу, глаголюще: умилосердися, яко Щедр, и помилуй безмерно согре́шшыя".

"Слава": "Приими молитвы и слезы, Христе Боже, молящихся Тебе ныне нас, рабов Твоих, и подаждь времена ведренна к плодоношению земли".

"И ныне": "Ускори, Владычице Марие, Пречи΄стеи Си ру́це молитвенно воздети к Сыну Твоему и Богу, еже подати ве́дро и пищу верным рабом Своим".

Катавасия по каждой песни: "Избави от бед...", "Спаси от бед..."

Песнь 3-я. Ирмос: "Несть свят..."

"Не яростию Твоею обличиши нас, Господи, якоже пророк вопиет, ни гневом Твоим накажи нас, но молитвами Пречистыя Твоея Матере излей на ны обильно милости Твоя".

"Слава": "Новозва́нный язык со слезами вопиет Ти, Владыко: умилосердися, яко Щедр, и подаждь нам ве́дро и возду́хи благорастворны, обилие же и велию мило́сть".

"И ныне", Богородичен: "Не пре́зри слез наших, Богородице Владычице, и не мерзко Ти буди воздыхание наше, но моли Сына Твоего прилежно подати ве́дро земли΄ и людем Твоим велию милость".

После катавасии 3-й песни: "Избави от бед..." диакон произносит сугубую ектению: "Помилуй нас, Боже..." с особыми прошениями:

"Достойная казнем сотвори΄хом, и праведный суд Твой пости΄же нас, Господи, но пощади, пощади люди согре́шшыя и отврати гнев Твой, праведно на ны движимый, в покаянии к Тебе припа́даем и смиренно молим Тя, услыши и помилуй".

"Да не потопит нас, Господи, буря водна́я, и да не растлиши землю и гладом умори΄ши нас, людей Твоих, но, яко Благ, устави водно́е лияние, и теплоте солнечной возсияти на земли, яко Силен, повели, прилежно молим Ти ся, Царю Пресвятый, услыши и помилуй".

"Нищих ради людей Твоих и скот, мрачному возду́ху и темной мгле разъити΄ся и лучам солнечным возсияти повели, Всещедрый Господи, да не безгодно скончаемся, молим Ти ся, скоро услыши и помилуй".

"Спаси нас от брения, Господи, и от тиме́ния глубины΄ и от глубоких вод, да не исчезнут в суете дни΄е наши и ле́та наша в воздыханиих, но помяни Завет Твой, иже к Ною, и сотвори с нами по милости Твоей, сокрушенным сердцем молим Ти ся, услыши и помилуй".

"В скорби и печали нашей и смутной тузе́, к Тебе Господу Богу нашему умиленно вопием: да приидет к Тебе молитва наша, и да изыдет из истления живот наш, да не безгодно исчезнет, милостивно услыши глас нищих людей Твоих и человеколюбно помилуй".

"Не на дугу́, юже в зна́мение Завета на о́блацех поставил еси, Господи, но на Твоя щедро́ты взираем и Твою милость привлещи΄ ищем, к Тебе, богатому в милости и безмерному в щедротах, сердцем сокрушенным молим Ти ся: подаждь нам мерное и плодоносное ве́дро с благорастворенными возду́хи и скоро, яко Щедр, услыши и помилуй".

Священник возглашает: "Услыши ны, Боже, Спасителю наш..."

Седален, глас 5-й: "К Тебе, Спасе наш, Иисусе, Превечный Боже, прибегаем, грешнии раби Твои, и со слезами в покаянии припа́дающе вопием Ти: пощади, пощади, Щедре, люди безответныя и не растли нас безгодным дождевным лиянием и злорастворением воздушным, но подаждь ведро и умножи плоды земныя, яко Человеколюбец".

"Слава, и ныне", Богородичен: "Святейшую Херувимов и Вышшую небес, Препетая Богородице, Тя воистинну испове́дающе, и΄мамы грешнии Заступницу, и обретаем во время спасения, тем не престай за ны моля΄щи, Державо и Прибежище душа́м нашим".

Песнь 4-я. Ирмос: "Христос моя Сила..."

"В руку́ Твоею, Владыко Христе, содержи΄ши превышше небесныя и поднебесныя во́ды и теплоту солнечную. Темже молим Тя: обое́ по мере требования даруй на пользу рабом Твоим".

"Слава": "Испове́дающым Твое владычество, Строителю всея твари, Христе, содержа́й скипетро небесное и окропляяй всю тварь, подаждь благорастворенныя возду́хи и обилие земли, молитвами Пречистыя Твоея Матере".

"И ныне", Богородичен: "Великое дерзновение и΄маши к Рождшемуся из Тебе, яко никтоже ин. Тем, Владычице, молися о рабех Твоих, избавитися нам от глада и от нашествия иноплеменник".

Песнь 5-я. Ирмос: "Божиим светом Твоим, Блаже..."

"Плавающих Пристанище и Надеждо ненадежных, Христе, властей утверждение и всех христиан в беда́х скорый Послушателю, услыши и нас ныне и подаждь ве́дро к плодоношению земли".

"Слава": "Врачу болящих и скорбящих Уте́шителю, Небесный Царю, Христе, при΄зри с высоты Святаго Твоего жилища, и услыши плач и стенание рабов Твоих, и, яко Щедр, подаждь ведро к плодоношению земли".

"И ныне", Богородичен: "Скоро приими, Госпоже, молитву рабов Твоих, не поминающи наши бесчисленная злая, и испроси нам, Дево, ведро на пользу к плодоношению земли".

Песнь 6-я. Ирмос: "Житейское море..."

"Молением пророка Твоего, Господи, затворил еси небеса три лета и месяцев шесть, к познанию и покаянию противных, егоже ныне от нас, Господи, не истязуй, но милостию Твоею ущедри ны".

"Слава": "Приимы΄й разбойничо покаяние, Христе, и того единем часо́м спасы΄й, вопиюща: помяни мя, Спасе, во Царствии, и нас ныне в покаянии Ти припада́ющих пощади и помилуй".

"И ныне", Богородичен: "Помолися о нас, Владычице, к Сыну Твоему и Богу, да не якоже при Нои лиянием водны΄м, грех ради наших, растлит нас, но якоже ниневи΄тяны покаявшыяся помилует".

По 6-й песни: диакон произносит обычную малую ектению, священник возглашает: "Яко Ты еси Царь мира..." По возгласе - кондак, глас 2-й: "Не отрини до конца согре́шшыя люди Твоя, Владыко, ниже́ отстави милости и щедроты Твоя от нас, но яко бездна сый щедрот и милосердия пучина, приими мольбы наша и избави нас от належащия беды и нужды, Един бо еси благоуветлив".

За кондаком следует степенна, антифон 1-й 6-го гласа:

"На небо очи мои возвожу к Тебе, Слове, ущедри мя, да живу Тебе. Помилуй нас, уничиженных, устроя΄я благопотребныя Твоя сосуды, Слове. Святому Духу всякая всеспасительная вина, аще коему́ сей по достоянию дхне́т, скоро вземлет от земных, восперя΄ет, возращает, устрояет горе́".

Затем следует прокимен, глас 4-й: "Спаси мя, Боже, яко внидо́ша воды до души моея", со стихом: "Углебо́х в тиме́нии глубины΄, и несть постояния". Далее: "Всякое дыхание...", и читается Евангелие от Матфея, зачало 20-е, "от полу́".

По Евангелии на "Слава": "Отче, Слове и Душе, Троице Святая, очисти множества грехов наших". На "И ныне": "Молитвами Богородицы, Милостиве, очисти множества согрешений наших". "Помилуй мя, Боже, по велицей милости Твоей, и по множеству щедрот Твоих очисти беззаконие мое".

После этого поется стихира, глас 6-й:

"Страшен еси, Господи, и кто стерпи΄т праведный Твой гнев, или кто Тебе умоли΄т, Благий, о людей согре́шших и отчаявшихся; токмо небеснии ангели, Начала и Власти, Престоли и Господствия, Херувими и Серафими, непрестанно Тебе вопиющии: Свят, Свят, Свят еси, Господи! Тем, Пресвятый Владыко, дела́ руку́ Твоею не пре́зри, но за милосердие Твоея милости спаси люди Твоя и град погибающий".

"Слава, и ныне", Богородичен:

"Никтоже притека́яй к Тебе посра́млен от Тебе исходит, Чистая Дево Богородице, но просит благодати и приемлет дарования на пользу прошением".

Священник: "Спаси, Боже, люди Твоя...." Хор: "Господи, помилуй" (12 раз). Священник: "Милостию и щедротами..."

Песнь 7-я. Ирмос: "Росодательну убо пещь содела ангел..."

"Никогдаже отлуча́яйся нас, Спасе Щедрый, яко пастырь овец своих, но присно с нами неотлучно пребывая, от всяких бед свободи верно Ти от се́рдца вопиющих: благословен еси, Боже, и Препрославленный".

"Слава": "Ты, Боже Всесильный и Царю Пресвятый, пропны΄й небо, яко кожу, и море песком огради΄вый, посли нам теплоту солнечную и благорастворенны воздухи, верно Ти вопиющым: благословен еси, Боже, и Препрославленный".

"И ныне", Богородичен: "Научи, Владычице, язык мой глаголати полезная, Надежде всем концем земли, и молися Сыну Си и Богу, подати ве́дро на земли΄ и ущедрити Христу вопиющих: благословен еси, Боже, и Препрославленный".

Песнь 8-я. Ирмос: "Из пламене преподобным ро́су источил еси..."

"Чи΄и раби и создание есмы΄? не Твои ли, Превечный Боже? услыши убо наша молитвы худыя и испусти ве́дро на земли΄ и ро́су полезную, да Тя превозносим во вся веки".

"Слава": "Рекл еси, Милостивый Владыко, наказу́я нас к покаянию: ищите, и обря΄щете; толцы΄те, и отверзется вам; проси΄те, и прии΄мете. Темже к Тебе припа́даем и прилежно молим: пощади нас, Милостиве, превознося΄щих Тя во вся веки".

"И ныне": "Чистая Владычице Богородице, избави молитвами Си люди Своя от страсти и брани всякия, подающи обильныя милости и плоды на пищу чтущым Тя и превозносящым во вся веки".

Песнь 9-я. Ирмос: "Бога человеком невозможно видети..."

"Павел, покаявся от гонительства, сосуд избра́нен бысть Тебе, Владыце и Богу всех, и мы, грешнии, надеющеся Твоему милосердию, в покаянии Тебе вопием: прости вся согрешения наша и посли ве́дро земли и росу благую и полезную, молитвами Пречистыя Ти Матере".

"Слава": "Верховный ученик" Твой Петр трижды отвергся Тебе, плачем горьким обре́те у Тебе, Милосерде Христе, прощение и мы того ревнующе покаянию, Тебе во умилении со слезами вопием: согреши΄хом, прости, Милосерде, и избави нас от всякаго зла, молитвами Пречистыя Ти Матере".

"И ныне", Богородичен: "Избави ны, Пречистая, от всякаго злаго обстояния и от безгоднаго лияния дождевнаго, нашедшаго ныне на ны, и испроси свыше у Сына Ти и Бога подати благовременное ве́дро рабом Своим и изобильный плод земны΄й на пищу людем, да Тя непрестанно величаем".

Катавасия: "Избави от бед...", "Спаси от бед...", "Достойно есть...", Трисвятое по "Отче наш..." - тропари: "Помилуй нас, Господи, помилуй нас...", "Слава": "Господи, помилуй нас...", "И ныне": "Милосердия двери отверзи нам..."

Диакон произносит ектению: "Помилуй нас, Боже...", в которую включаются особые прошения:

"Еще молимся о еже отвратити от нас всяк гнев Свой, праведно движимый на ны, и простити нам всякое согрешение вольное же и невольное и помиловати нас, недостойных рабов Своих, в сердце сокрушенном рцем вси: Господи, услыши и помилуй".

"Еще молимся о еже услышати Господу Богу глас молитвы нашея, и помиловати нас, и послати благовременное ве́дро на земли΄, и уте́шити нас, скорбных рабов Своих, рцем вси со слезами: услыши, Милостиве, и помилуй".

"Собира́яй во́ды во о́блацех от концев земных, повелением Твоим удержи я (их), и пусти ве́дро на земли΄, со умилением молим Ти ся, Всещедрый Владыко, услыши и милостивно помилуй".

"Призыва́яй воду морскую и сию паки всемогущею силою Твоею удержати моги΄й и просветити поднебесную, в покаянии молим Ти ся, Всемилостиве Господи, услыши и человеколюбно помилуй".

"Ве́дро вольное пусти, Господи, на земли и от истления скоро избави нас, болезненным сердцем молим Ти ся, услыши и щедростно помилуй".

"Посеща́яй землю и умножа́яй жи΄та ея, прозябаяй же пажить скотом и траву на службу человеком, помилуй человеки и скоты΄ и запрети безгодному дождевному лиянию, солнцу же благовременно возсияти на земли и умножити плоды ея повели, молим Ти ся, Благоутробне Господи, услыши и, яко Благ, помилуй".

"Яко очи раб в руку́ господий своих, тако очи наши к Тебе, Боже наш, верою взирают, до́ндеже уще́дриши ны. Темже не погуби нас безмерною мокрото́ю, но милостивно при΄зри на ны ве́дром и щедротно помилуй".

"Осиява́яй солнце на злыя и благия, и подаваяй ве́дро, и ро́су благоплодоносну, и благорастворныя возду́хи на пользу созданию Твоему, не яростию Твоею накажи нас, но милостивно умножи се́мена земная и плоды ея, в покаянии молим Ти ся, Человеколюбче Господи, услыши и, яко Щедр, помилуй".

"Одея΄йся светом, яко ризою, возсияй свет солнечный на земли нашей и изсуши излишнюю мокроту́ ея ко изобильному плодоношению, молим Ти ся, услыши и милостивно помилуй".

"Не помяни беззаконий наших, Владыко, аще бо беззакония на́зриши, никтоже постоит пред Тобою, но скоро да предварят ны щедро́ты Твоя, Господи, яко обнища́хом зело́, да не растли΄т нас безведрие и до конца да не погубит, молим Ти ся, скоро услыши и милостивно помилуй".

"Упование и спасение православно в Тя верующих, Господи, избави град сей (обитель сию, весь сию) и всяк град, и страну от глада, губительства, труса, потопа, огня, меча, нашествия иноплеменных и междоусобныя брани и всякия смертоносныя язвы, и Милостив, и тих, и благоуветлив буди, Человеколюбче, о гресе́х наших и помилуй нас, и отврати весь гнев Твой, праведно движимый на ны, и избави нас належащаго праведнаго прещения Твоего, и просвети благодатию Твоею всю поднебесную к плодоношению земли и ко окормлению жития нашего, рцем вси со слезами: Господи Святый, скоро услыши и милостивно помилуй".

Хор: "Господи, помилуй" (трижды).

По ектении - диакон: "Со умилением вси, колена преклоньше, Господу помолимся". Хор: "Господи, помилуй" (трижды). Священник велегласно читает молитву:

"Владыко Господи Боже наш, древле ревнителя Илии, пророка Твоего, мольбу послу́шавый и еже на время дождь удержати изволивый! И ныне, Человеколюбивый Творче и Милостивый Господи, при΄зри на нас, смиренных и недостойных рабов Твоих, смиренныя мольбы, и, яко Щедр, пре́зри наша прегрешения и, умоле́н быв от самоаго Твоего человеколюбия, подаждь ве́дро достоянию Твоему и солнце просвети на требующыя и прося΄щыя от Тебе милости, возвесели лице земли΄ нищих ради людей Твоих, младенец же и скот и иных всех животных, ихже насыщаеши Твоим благоволением и даеши пищу им во бла́го время. Ей, Господи Боже наш, не отрини вотще́ мольбу нашу, ниже́ посрами нас от чаяния нашего, но пощади нас по милости Твоей и посети щедротами Твоими, исчезают бо всу́е дни΄е наши и оскудевает в болезни живот наш. Не погуби у́бо нас беззаконий ради наших, имиже негодование и ярость Твою на себе привлеко́хом, но сотвори с нами по тихости Твоей и по множеству милости Твоея. Се бо душею сокрушенною и духом смиренным пред Тобою припа́даем и, яко раби непотребнии, паче же бо́льшия казни достойнии, в покаянии умиленно Тебе вопием: согреши΄хом, и беззако́нновахом, и прегреши΄хом во всем, заповеди Твоя преступа́юще, и сего ради вся, яже наводиши на ны, истиною и судом наводиши. Но не до конца тлению, гладу же и погибели предаждь нас, ниже́ да потопит нас буря во́дная, но во гневе милости помяни, и ту́не щедрот Твоих ради умилостивися, и Твое создание и дело рук Твоих, яко Благ, помилуй, и от всякаго зла скоро избави".

Священник возглашает: "Твое бо есть, еже миловати и спасати нас...." Хор: "Аминь". Диакон: "Премудрость", и бывает отпуст дневной обычный или праздничный.

Читайте также

© Михаил Чернов vsemolitva.ru

Подпишитесь на рассылку

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here