Православные молитвы

Чинопоследования Православной Церкви
Богослужения при основании и освящении храма

 

Благословение колокола

Благословение колокола совершается прежде, нежели он бывает повешен в звоннице или на колокольне. Колокол вешают на небольшой высоте при церкви так, чтобы можно было окропить его снаружи и изнутри.

Если чин совершает архиерей, то он облачается во все святительские одежды или только в мантию, епитрахиль, омофор и митру; если же священник, то - в епитрахиль и фелонь.

Священнослужащий, выйдя из церкви, подходит к покрытому столу, поставленному вблизи колокола. На столе поставлен сосуд со той водой и кропильница. Начало обычное: "Благословен Бог наш". Клир поет: "Царю Небесный". Затем читается Трисвятое, "Отче наш", "Господи, помилуй" (12 раз), "Слава, и ныне", "Приидите, поклони΄мся" (трижды) и псалмы 148-й: "Хвали΄те Господа с небес", 149-й: "Воспойте Го́сподеви песнь но́ву" и 150-й: "Хвалите Бога во святых Его". Затем читается "Слава, и ныне", "Аллилуиа" (трижды).

Диакон глаголет ектению: "Миром Господу помолимся..." до прошения "О плавающих, путешествующих...", и добавляются следующие прошения:

"О еже благословити кампан сей, в славу святаго Имене Своего, небесным Своим благословением, Господу помолимся.

О еже подати ему благодать, яко да вси слышащии звенение его или во дни или в нощи΄, возбу́дятся к славословию святаго Имене Божия, Господу помолимся.

О еже гласом звенения его утолитися и утиши΄тися и престати всем ве́тром зельным, бурям же, громо́м и молниям и всем вредным безветриям и злорастворе́нным возду́хом, Господу помолимся.

О еже отгнати всю силу коварства же и наветы невидимых врагов от всех верных своих, глас звука его слышащих и к деланию заповедей Своих возбудити (их) я, Господу помолимся.

О еже избавитися нам от всякия скорби...

Заступи, спаси, помилуй...

Пресвятую, Пречистую, Преблагословенную..." Священник возглашает: "Яко подобает Тебе всякая слава, честь и поклонение...." "Аминь".

Затем читается 28-й псалом: "Принесите Го́сподеви, сынове Божии, принесите Господеви, сы΄ны о́вни, принесите Господеви славу и честь..." По окончании бывает возглашение "Господу помолимся", и предстоятель читает молитву: "Господи Боже наш, хотя΄й от всех верных Твоих всегда славимь и покланяемь быти..." После этой молитвы он при главоприклонении всех читает тайно молитву: "Владыко Боже, Отче Вседержителю, Иже трубным гласом седми΄ю жрец, идущих пред кивотом свиде́ния, иерихонским твердым сте́нам па́сти и разрушитися сотворил еси и вся во граде сущия в ру́це людей Твоих пре́дал еси, Ты и ныне кампан сей небесным Твоим благословением исполни, яко да глас звенения его услышавше, противныя воздушныя силы далече от града верных Твоих отступя и вся раздеже́нныя их огненныя яже на нас стре́лы угаснут, трескания же молний, нападение града и вся вредныя воздухов злорастворения, всесильною и крепкою десницею прогонима и удержанна да утолятся, утихнут и отступят, вся бо Ты в славу Твою, к пользе и спасению нашему чрез посредства действуеши".

И возглашает: "Твое бо есть еже миловати и спасати ны, Боже наш..."

Лик: "Аминь".

Иерей берет кропило и, обходя колокол, кропит его с четырех сторон, произнося: "Благословляется и освящается кампан сей окроплением воды сея священныя, во имя Отца, и Сына, и Святаго Духа. Аминь" (12 раз).

Таким же образом кропит колокол изнутри, произнося то же. Затем берет кадильницу и кадит колокол с четырех сторон изнутри и снаружи. В это время клир поет псалом 69-й: "Боже, в помощь мою вонми". По окончании диакон возглашает: "Премудрость".

Чтец: "Числ чтение". Диакон: "Вонмем". Затем читается паримия из книги Чисел (10, 1-10): "Рече Господь к Моисею, глаголя: сотвори себе две трубы серебряны, ко́ваны..." Далее в паримии говорится: "И во днех веселия вашего, и в праздницех ваших, и в новомесячиях ваших воструби΄те трубами на всесожжения и на жертвы спасений ваших..." В этих священных трубах Церковь видит прообраз колоколов.

По окончании паримии поют или читают стихиры на глас 2-й: "Земли и прочим стихиям"; на глас 1-й: "Основание всея земли΄ подвиза́яй, Боже..."; на "Слава, и ныне" на 4-й: "Всяческая единою в начале Собою непосредственне созда́вый, Господи, ныне же вся посредственне де́йствуяй, гласом звона сего освященнаго всякое уныние с ленивством от сердец верных Твоих отжени, страх же Твой в них с благочестием вкорени и спешных на молитву, скорых же ко всякому благому делу Твоею силою сотвори, избавляя нас от всех наветов вражиих, и невредных от злорастворенных возду́хов заветрения соблюдая, молитвами Богородицы и всех святых Твоих, яко Един Милосерд".

Затем, после возглашения диакона: "Премудрость" и пения лика: "Честнейшую Херувим", "Слава, и ныне", "Господи, помилуй" (трижды), "Благослови", настоятель произносит дневной отпуст.

Источник: Михаил Чернов vsemolitva.ru



© 2012 Православные молитвы. Все права защищены. Разрешается републикация материалов с обязательным указанием ссылки Православные молитвы