Православные молитвы

Чинопоследования Православной Церкви
Молебные пения

 

Последование молебного пения ко Господу Богу, певаемого во время брани против супостатов, находящих на ны

После возгла́са: "Благослове́н Бог наш..." чтец: "Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе", "Царю Небесный...", Трисвятое по "Отче наш", священник: "Яко Твое есть Царство...", чтец - псалом 142-й: "Господи, услыши молитву мою...", "Слава, и ныне", "Аллилуиа, аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже" (трижды). На "Бог Господь" - тропарь: "Спаси, Господи, люди Твоя...", "Слава, и ныне" - Богородичен - "Предстательство страшное и непостыдное...", то есть те же, что и в предыдущем молебном пении против супостатов.

Затем следует канон, глас 8-й.

Песнь 1-я. Ирмос: "Колеснице гонителя фараоня погрузи...", без ирмосов. Припев к тропарям канона: "Многомилостиве Господи, сокруши враги под ноги наша".

"Грех ради наших и беззаконий попустил еси, Правосудне, врагом нашим озлобити нас, но милосердия ради Твоего, Человеколюбче, отврати от нас праведный гнев Твой и помилуй нас".

"Якоже древле на Амали΄ка победу угоднику Твоему Моисею даровал еси, Милостиве Боже, тако и ныне молим Тя, победу на враги даруй призывающим Тя".

"Слава": "Крестообразно просте́ршима рука́ма Моисе́овыма Амали΄кову силу низложил еси, Всесильне, и ныне молим Тя, подаждь нам силу на сокрушение и попрание возстающих на ны".

"И ныне": "Силою неизреченною Твоею, Многомилостиве Христе, защити люди Твоя от всякия напасти, победу даруя на враги наша, ради Пречистыя Твоея Матере и всех святых".

Песнь 3-я. Ирмос: "Небеснаго круга Верхотворче, Господи..."

"Неизреченным милосердием Твоим защити, Христе, люди Твоя и низложи дерзость врагов наших".

"Якоже древле пре́дал еси, Боже, иноплеменников верному рабу Твоему Иисусу Навину, тако и ныне, Многомилостиве, предаждь сопротивныя полчища в руки наша".

"Слава": "Не предаждь нас, Владыко, грех ради наших и беззаконий в руки врагов, но преложи праведный гнев Твой на милость и подаждь утешение рабом Твоим".

"И ныне": "Мати Божия, сохрани под кровом Твоим воинство наше и Богохранимую страну нашу и Своим предстательством у Сына Своего, Христа Бога нашего, испроси нам победу на враги и супостаты наша".

"Избави от бед рабы Твоя, Милостиве..."

По третьей песни ектения: "Помилуй нас, Боже..." с дополнительными прошениями, что и в предыдущем молебном пении против супостатов и еще одним:

"О еже услышати от Церкве Святыя Своея вопль и воздыхание единоверных наших и от врагов и супостат порабощенных рабов Своих, в печали и скорби своей к Тебе вопиющих, и извести΄ от тли живот их, прилежно молим Ти ся, Господи, услыши и помилуй".

После возгласа священника: "Яко Милостив и Человеколюбец Бог еси..." чтец - седален: "Церковь вопиет Ти, Христе Боже: силою Креста Твоего укрепи верныя люди Твоя, победы дая΄ им на сопротивныя" и Богородичен: "Богородице Дево, скорая миру Помощнице, Твоего предстательства и заступления просим: умоли Милостиваго Сына Твоего и Бога от належащих бед избавити ны".

Песнь 4-я. Ирмос: "Ты моя крепость, Господи..."

"Владыко Боже, милосердием щадя΄й люди Твоя, напа́стьми же и скорбьми΄ обраща́яй их паки к Себе, обрати гнев Твой и преложи скорбь нашу на радость, победу на сопротивныя даруй".

"Не вниди в суд с рабы Твоими, Правосудне, зане́ никтоже постоит пред Тобою, но призирая милостивно на смирение наше, помилуй нас и подаждь нам утешение".

"Слава": "Владыко Господи, рукою Твоею всесильною во глубине погрузи΄вый фараона, ты и ныне дерзость супостатов наших силою Креста Твоего низложи΄, презирая согрешения наша, яко Един Благоутробен".

"И ныне": "Великое дерзновение и΄маши к Рождшемуся из Тебе, яко никтоже ин: темже, Владычице, молися о рабех Твоих, избавитися нам от нашествия иноплеменников".

Песнь 5-я. Ирмос: "Вску́ю мя отринул еси от лица Твоего..."

"Не поминай, Владыко, безчисленныя соблазны наша но вскоре преложи΄в гнев Твой на милосердие, низложи враги наша и люди Твоя сохрани милостию Твоею".

"При΄зри, Милостиве, на люди Твоя, сущыя в ско́рбех, и подаждь нам свыше помощь Твою на одоление врагов наших".

"Слава": "Укрепивый древле на гордаго Голиа́фа мышцу кроткаго Давида, и ныне, Владыко, укрепи люди Твоя, победу дая им на супостаты".

"И ныне": "Тя Едину Пречистую Заступницу и΄мамы непобедимую и, на Тя уповающе, вопием Ти: избави нас, Владычице, от всех бед и зол".

Песнь 6-я. Ирмос: "Очисти мя, Спасе, многа бо беззакония моя..."

"Избавле́й, Владыко, в скорби сущыя люди еврейския и Сампсону подавый крепость Твоею силою; Ты и ныне, Милостиве, избави люди Твоя от сопротивных и побори борю΄щыя ны".

"Дивен еси, Боже, Твоею всесильною десницею спаса́яй уповающыя на Тя: вся бо рука Твоя может. Темже и ныне молим Тя, избави нас от враг наших".

"Слава": "Оком Твоим всевидящим, видя наследие Твое, Боже, от сопротивных озлобляемо, умилосердися, Владыко, на люди Твоя и низложи вражию дерзость".

"И ныне": "Под Твое благоутробие прибегаем, Богородице Дево..."

По 6-й песни - кондак: "Вознесыйся на Крест волею...." Прокимен: "Господь крепость людем Своим даст, Господь благословит люди Своя миром". Апостол ко Евреем, зачало 329-е "от полу́", 330-е и 331-е, Евангелие от Матфея, зачало 20-е "от полу́".

После Евангелия - хор: "Слава Тебе, Господи, слава Тебе", "Слава": "Отче, Слове и Душе, Троице Святая, очисти множества согрешений наших", "И ныне": "Молитвами Богородицы...", "Помилуй мя, Боже..." и стихира:

"Пособи΄вый, Господи, кроткому Давиду победити иноплеменника, и нам способствуй оружием Креста низложити враги наша; покажи, Милосерде, на нас древния Твоя милости, да разумеют воистину, яко Ты еси Бог наш, и Тя призывающе побеждаем".

Священник: "Спаси, Боже, люди Твоя и благослови достояние Твое..." и возглас: "Милостию и щедротами..."

Песнь 7-я. Ирмос: "Божия снизхождения огнь устыде́ся в Вавилоне иногда..."

"Престани от гнева, и при΄зри милостивно на скорбь нашу, и не предаждь нас врагом нашым, отцев Боже".

"Согреши΄хом, Господи, пред Тобою, но вемы, яко несть грех побеждающь милосердие Твое, и сего ради во умилении взываем к Тебе, помилуй нас, отцев Боже".

"Слава": "Ве́мы, Господи, яко наказу́еши нас, яко отец сына, да скорбьми΄ обратиши ны к Тебе. Темже в покаянии зовем Ти: остави нам до́лги наша и избави нас от враг наших, отцев Боже".

"И ныне": "Подвигни, Владычице, ангелы и Архангелы, лики же пророков, апостол и мученик, согласно умолити Сына Твоего и Бога, да избавит ны от всех вражеских наветов и нахождений".

Песнь 8-я. Ирмос: "Седмерицею пещь халдейский мучитель богочестивым неистовно разжже́..."

"Кто изочтет, Христе, неизреченныя Твоя милости, презираеши бо грехи кающихся, болезни же исцеляеши, и брани вся отвращаеши, и безумныя укрощаеши страсти. Темже молимся Тебе: Человеколюбче Господи, обрати гнев Твой на милосердие к нам".

"Разжени΄ враги наша рукою Твоею, Господи, и защити нас, люди Твоя; победу, якоже древле Давиду и Иисусу Навину на иноплеменники, подая нам на вся возстающия на ны супостаты".

"Слава": "Пророцы со апостолы, мученицы со святители и преподобнии отцы со всеми святыми, молитву творите ко Христу за ны прилежно: да преложи΄т гнев на милость, победу подая нам на сопротивныя враги".

"И ныне": "Богородице Всепетая, Ты вся можеши у Превечнаго Сына Твоего: умоли убо Его, яко Милосердая Мати, избавити ны от всех зол, да Тя непрестанно величаем".

Песнь 9-я. Ирмос: "Ужасе́ся о сем небо..."

"Удивишася, Христе, щедроты Твоя, яже на согре́шшыя Тебе показал еси испе́рва обильно; на ня΄же уповающе, и мы, грешнии, припа́даем Ти и молимся: и нам ныне яви благоутробие и щедроты Твоя, да Тя непрестанно величаем".

"При΄зри милостивно, Господи, на смиренныя рабы Твоя, ко Твоему благоутробию припада́ющыя и на Тя Единаго все упование возлагающыя, и подаждь нам силу и крепость на одоление всех врагов наших, да Тя, Всесильнаго Помощника, непрестанно величаем".

"Слава": "Яко очи рабов в руку́ госпо́дий своих, тако всегда очи наши к Тебе, Многомилостиве Господи Боже наш; при΄зри убо милостивно на ны, и низложи силою Твоею гордыню врагов наших, и под нозе наши тех покори, да Тя непрестанно величаем".

"И ныне": "Мати Божия, принеси усердныя молитвы наши Сыну Твоему и Богу нашему, да спасет ны Тобою от всех врагов наших".

По каноне - "Достойно есть...", Трисвятое по "Отче наш...", священник возглашает: "Яко Твое есть Царство...", чтец - тропари: "Помилуй нас, Господи, помилуй нас...", "Слава": "Господи, помилуй нас, на Тя бо упова́хом...", "И ныне": "Милосердия двери отверзи нам...", диакон произносит ектению: "Помилуй нас, Боже..." с одним прошением: "Еще молимся, о еже сохранитися стране нашей от глада, губительства...", священник возглашает: "Услыши ны, Боже, Спасителю наш...", диакон: "Вонмем, и во умилении се́рдца колена душ и телес наших преклоньше, Господу помолимся", священник читает молитву:

"Господи Боже Сил, Боже спасения нашего, Боже, творя΄й чудеса Един, при΄зри в милости и щедротах на смиренныя рабы Твоя и человеколюбно услыши и помилуй нас, се бо врази наши собра́шася на ны, во еже погубити нас и разорити святыни наша. Ты же, вся ве́дый, ве́си, яко неправедно восташа на ны, яко не возможем мы противостати множеству их, аще не Ты яви΄ши помощь нам. Темже грешнии и недостойнии в покаянии со слезами молимся Ти: помози нам, Боже, Спасителю наш, и избави нас славы ради Имене Твоего, да не когда рекут врази΄ наши: Бог оставил есть их, и несть избавля΄яй и спаса́яй их; но да уве́дят вси язы΄цы, яко Ты Бог наш и мы людие Твои, под державою Твоею всегда хранимии. Яви нам, Господи, милость Твою и да приложа́тся к нам словеса, реченная Моисеем к людем Израильским: дерзайте, стойте и у́зрите спасение от Господа, Господь бо поборет по нас. Сотвори с нами зна́мение во благо, яко да видят ненавидящии нас и православную веру нашу, и посра́мятся и смирятся. Ей, Господи, Боже Спасителю наш, крепосте, и упование, и заступление наше, не помяни беззаконий и неправд людей Твоих и не отвратися от нас гневом Своим, но в милости и щедротах Твоих посети смиренныя рабы Твоя, ко Твоему благоутробию припа́дающыя; возвесели сердца наша о милости Твоей и укрепи нас силою Твоею; востани в помощь нашу и разруши΄ лукавыя советы мыслящих нам злая; суди обидящыя и побори борю΄щыя ны и обрати нечестивое дерзновение их в страх и бегство; воинству же нашему, на Тя уповающему, подаждь во мнозем дерзновении и мужестве погнати и постигнути их и о Имени Твоем победити, а имже судил еси положити на брани души своя за веру и Отечество, тем прости согрешения их и в день праведнаго воздаяния Твоего воздай венцы нетления. Ты бо еси заступление, и победа, и спасение уповающым на Тя, и Тебе славу возсылаем, Отцу, и Сыну, и Святому Духу, ныне и присно, и во веки веков. Аминь".

Отпуст обычный.

Источник: Михаил Чернов vsemolitva.ru



© 2012 Православные молитвы. Все права защищены. Разрешается републикация материалов с обязательным указанием ссылки Православные молитвы