Православные молитвы

Чинопоследования Православной Церкви
Молебные пения

 

Молебное пение о недужных многих или о едином

Молебен о болящих начинается обычным возгласом священника: "Благословен Бог наш..." Чтец: "Царю Небесный...", Трисвятое (трижды) и сразу псалом 70-й: "На Тя, Господи, упова́х..." Затем больной, если может, или священник читает Символ веры. Диакон произносит великую ектению: "Миром Господу помолимся", в которую после прошения: "О мире всего мира..." вставляются особые прошения:

"О доме сем и живущих в нем", если молебен совершается на дому.

"О еже простити всякое прегрешение, вольное и невольное, рабов Своих (раба Своего, имярек) и милостиву быти им (ему) Господу помолимся".

"О еже благосердия ради милости Своея грех юности и неве́дения их (его) не помянути, но милостивно здравие им (ему) даровати Господу помолимся".

"О еже не пре́зрети прилежная моления рабов Своих (раба Своего), с нами ныне молящихся (молящагося), но милостивно услышати, и благоуве́тливу, и благопременительну, и человеколюбивому им (ему) быти и здравие подати, Господу помолимся".

"О еже якоже иногда разслабленнаго словом Божественныя Своея благодати скоро неду́гующих рабов Своих (неду́гующаго раба Своего) от одра болезни воздвигнути и здравых (здрава) сотворити, Господу помолимся".

"О еже посетити их (его) посещением Святаго Своего Духа, и исцелити всяк недуг и всяку болезнь, в них (в нем) гнездящуюся, Господу помолимся".

"О еже милостивно, якоже Ханане́ин услышати глас молитвы нас, недостойных рабов Своих, к Нему вопиющих, и якоже тоя΄ дщерь, помиловати и исцелити больных рабов Своих (больнаго раба Своего, имярек) Господу помолимся".

Ектения заканчивается обычными прошениями: "О избавитися нам...", "Заступи, спаси, помилуй...", "Пресвятую, Пречистую..." Священник возглашает: "Яко Бог милости, щедрот и человеколюбия...", хор: "Аминь", тропарь: "Скорый в заступлении Един сый, Христе, скорое свыше покажи посещение страждущым рабом Твоим (страждущему рабу Твоему), и избави от неду́г и горьких болезней, и воздвигни еже пети Тя и славити непрестанно, молитвами Богородицы, Едине Человеколюбче".

Кондак: "На одре́ болезни лежащих (лежащаго) и смертною раною уя΄звленных (уя΄звленнаго), якоже иногда воздвигл еси, Спасе, Петрову тещу и разслабленнаго на одре́ носимаго, сице и ныне, Милосерде, страждущих (страждущаго) посети и исцели: Ты бо Един еси недуги и болезни рода нашего понесы΄й и вся могий, яко Многомилостив".

Затем прокимен: "Помилуй мя, Господи, яко не́мощен есмь, исцели мя, яко смято́шася кости моя", со стихом: "Яко несть в смерти помина́яй Тебе". Апостол из Соборного послания святого апостола Иакова, зачало 57-е; "Аллилуиа", со стихами: "Господи, да не яростию Твоею обличиши мене" и "Спаси мя ради милости Твоея"; Евангелие от Матфея, зачало 25-е. Вслед за Евангелием произносится ектения о болящих, по Требнику.

"Врачу душ и телес, со умилением в сердце сокрушенном к Тебе припа́даем и стеня΄ще вопием Ти: исцели болезни, уврачуй страсти душ и телес рабов Твоих (души΄ и тела раба Твоего, имярек), и прости им (ему), яко Благосерд, вся прегрешения, вольная и невольная, и скоро воздвигни от одра болезни, молим Ти ся, услыши и помилуй".

"Не хотя΄й смерти грешных, но еже обратитися и живым им быти, пощади и помилуй рабов Твоих (раба Твоего, имярек), Милостиве: запрети болезни, остави всю страсть и весь недуг, и простри крепкую Твою руку, и якоже Иаи΄рову дщерь, от одра болезни воздвигни и здравых (здрава) сотвори, молим Ти ся, услыши и помилуй".

"Огненную болезнь Петровой тещи прикосновением Твоим исцеливый, и ныне лю΄те страждущих рабов Твоих (люте страждущаго раба Твоего имярек) болезнь благосердием Твоим исцели, здравие им (ему) скоро подавая, прилежно молим Ти ся, Источниче цельба́м, услыши и помилуй".

"Езеки΄ины слезы, Манасси΄ино и ниневи΄тян покаяние и Давидово испове́дание приемый и скоро тех помиловавый и наша во умилении приносимыя Ти мольбы приими, Всеблагий Царю, и, яко Щедр помилуй лю΄те болящих рабов Твоих (болящеаго раба Твоего), здравие им (ему) даруя, со слезами молим Ти ся, Источниче жизни и безсмертия, услыши и скоро помилуй".

Священник произносит возглас: "Услыши ны, Боже, Спасителю наш...", а затем читает молитву:

"Владыко Вседержителю, Святый Царю, наказу́яй и не умерщвляяй, утвержда́яй низпа́дающыя и возводя΄й низверженныя, телесныя человеков скорби исправля΄яй, молимся Тебе, Боже наш, раба Твоего (имярек) немощству́юща посети милостию Твоею, прости ему всякое согрешение, вольное и невольное. Ей, Господи врачебную Твою силу с небесе́ низпосли΄, прикосни΄ся телеси, угаси огне́вицу, укроти страсть и всякую немощь таящуюся; буди Врач раба Твоего (имярек), воздвигни его от одра болезненнаго и от ложа озлобления це́ла и всесовершенна, даруй его Церкви Твоей благоугождающа и творяща волю Твою. Твое бо есть, еже миловати и спасати ны, Боже наш, и Тебе славу возсылаем, Отцу, и Сыну, и Святому Духу, ныне и присно, и во веки веков. Аминь".

Источник: Михаил Чернов vsemolitva.ru



© 2012 Православные молитвы. Все права защищены. Разрешается републикация материалов с обязательным указанием ссылки Православные молитвы