Православные молитвы

Чинопоследования Православной Церкви
Молебные пения

 

Последование молебнаго пения ко Господу Богу нашему Иисусу Христу, певаемаго во время безведрия, егда дождь многий безгодно идет

Священник возглашает: "Благословен Бог наш...." Чтец: "Аминь", "Царю Небесный...", Трисвятое по "Отче наш...", священник: "Яко Твое есть Царство...", чтец: "Господи, помилуй" (12 раз), "Прии΄дите, поклонимся" (трижды), и псалом 68-й: "Спаси мя, Боже, яко внидо́ша воды до души моея...", "Слава, и ныне", "Аллилуиа, аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже" (трижды). Диакон произносит великую ектению: "Миром Господу помолимся..." до проше́ния: "О плавающих..." и добавляет следующие:

"О еже не в гневе прещения Своего ума́лити нас, грех ради и беззаконий наших, но милости и щедроты Своя от века сущия помянути и помиловати нас, Господу помолимся".

"О еже помянути Завет Свой, иже к Ною, и не растли΄ти безгодною мокрото́ю, и мрачным злорастворным возду́хом, и темною мглою землю, и нищих людей Своих, но милостивно пощадити достояние Свое и солнцу плодоносными лучами и мерною теплотою возсияти на земли повелети, Господу помолимся".

"О еже повелети облако́м престати от безгоднаго дождя и мраком разъити΄ся, светлости же солнечней возсияти, Господу помолимся".

"О еже пощадити люди, и скоты, и всю землю сию, и не растлити ю безгодным дождевным лиянием, Господу помолимся".

"О еже подати благорастворенное ве́дро достоянию Своему и умножити плоды земныя, Господу помолимся".

"О еже не по грехом нашым воздати нам и казнити нас, но по велицей милости Своей и по многим щедротам Своим явити на нас скорое Свое человеколюбие и благость, Господу помолимся".

"О еже не растлити плоды и се́мена земная грех ради наших безгодным дождевным лиянием, но вольным ведром пощадити и угобзи΄ти я (их) нищих ради людей Своих, Господу помолимся".

"О еже благоприятным быти молитвам нашым и избавити нас от глада, губительства, труса, потопа, огня, града, меча, нашествия иноплеменник, междоусобныя брани и всякия смертоносныя язвы, Господу помолимся".

Священник возглашает: "Яко подобает Тебе всякая слава, честь и поклонение..."

На "Бог Господь" тропарь, глас 2-й:

"Призри милостивно, Боже, на люди согре́шшыя и не пре́зри в покаянии к Тебе припа́дающих, но, яко Благ, помилуй и вскоре праведнаго Твоего избави прещения, молитвами Богородицы, Едине Человеколюбче" (дважды).

"Слава, и ныне", Богородичен:

"Скорая миру Помощнице, Дево Богородице, Твоего предстательства и крепкаго заступления тощно просим, умилосердися на скорбящыя люди и умоли Милостиваго Сына Твоего и Бога от належащия нас избавити беды и праведнаго Своего прещения, Едина в жена́х Благословенная".

Затем 50-й псалом: "Помилуй мя, Боже...", по окончании которого - канон, глас 6-й.

Песнь 1-я. Ирмо́с: "Яко по суху пешешествовав Израиль..."

Припев: "Помилуй ны, Господи, люди согре́шшыя".

"Приидите, вернии, песнь но́ву воспоим Владыце Богу, глаголюще: умилосердися, яко Щедр, и помилуй безмерно согре́шшыя".

"Слава": "Приими молитвы и слезы, Христе Боже, молящихся Тебе ныне нас, рабов Твоих, и подаждь времена ведренна к плодоношению земли".

"И ныне": "Ускори, Владычице Марие, Пречи΄стеи Си ру́це молитвенно воздети к Сыну Твоему и Богу, еже подати ве́дро и пищу верным рабом Своим".

Катавасия по каждой песни: "Избави от бед...", "Спаси от бед..."

Песнь 3-я. Ирмос: "Несть свят..."

"Не яростию Твоею обличиши нас, Господи, якоже пророк вопиет, ни гневом Твоим накажи нас, но молитвами Пречистыя Твоея Матере излей на ны обильно милости Твоя".

"Слава": "Новозва́нный язык со слезами вопиет Ти, Владыко: умилосердися, яко Щедр, и подаждь нам ве́дро и возду́хи благорастворны, обилие же и велию мило́сть".

"И ныне", Богородичен: "Не пре́зри слез наших, Богородице Владычице, и не мерзко Ти буди воздыхание наше, но моли Сына Твоего прилежно подати ве́дро земли΄ и людем Твоим велию милость".

После катавасии 3-й песни: "Избави от бед..." диакон произносит сугубую ектению: "Помилуй нас, Боже..." с особыми прошениями:

"Достойная казнем сотвори΄хом, и праведный суд Твой пости΄же нас, Господи, но пощади, пощади люди согре́шшыя и отврати гнев Твой, праведно на ны движимый, в покаянии к Тебе припа́даем и смиренно молим Тя, услыши и помилуй".

"Да не потопит нас, Господи, буря водна́я, и да не растлиши землю и гладом умори΄ши нас, людей Твоих, но, яко Благ, устави водно́е лияние, и теплоте солнечной возсияти на земли, яко Силен, повели, прилежно молим Ти ся, Царю Пресвятый, услыши и помилуй".

"Нищих ради людей Твоих и скот, мрачному возду́ху и темной мгле разъити΄ся и лучам солнечным возсияти повели, Всещедрый Господи, да не безгодно скончаемся, молим Ти ся, скоро услыши и помилуй".

"Спаси нас от брения, Господи, и от тиме́ния глубины΄ и от глубоких вод, да не исчезнут в суете дни΄е наши и ле́та наша в воздыханиих, но помяни Завет Твой, иже к Ною, и сотвори с нами по милости Твоей, сокрушенным сердцем молим Ти ся, услыши и помилуй".

"В скорби и печали нашей и смутной тузе́, к Тебе Господу Богу нашему умиленно вопием: да приидет к Тебе молитва наша, и да изыдет из истления живот наш, да не безгодно исчезнет, милостивно услыши глас нищих людей Твоих и человеколюбно помилуй".

"Не на дугу́, юже в зна́мение Завета на о́блацех поставил еси, Господи, но на Твоя щедро́ты взираем и Твою милость привлещи΄ ищем, к Тебе, богатому в милости и безмерному в щедротах, сердцем сокрушенным молим Ти ся: подаждь нам мерное и плодоносное ве́дро с благорастворенными возду́хи и скоро, яко Щедр, услыши и помилуй".

Священник возглашает: "Услыши ны, Боже, Спасителю наш..."

Седален, глас 5-й: "К Тебе, Спасе наш, Иисусе, Превечный Боже, прибегаем, грешнии раби Твои, и со слезами в покаянии припа́дающе вопием Ти: пощади, пощади, Щедре, люди безответныя и не растли нас безгодным дождевным лиянием и злорастворением воздушным, но подаждь ведро и умножи плоды земныя, яко Человеколюбец".

"Слава, и ныне", Богородичен: "Святейшую Херувимов и Вышшую небес, Препетая Богородице, Тя воистинну испове́дающе, и΄мамы грешнии Заступницу, и обретаем во время спасения, тем не престай за ны моля΄щи, Державо и Прибежище душа́м нашим".

Песнь 4-я. Ирмос: "Христос моя Сила..."

"В руку́ Твоею, Владыко Христе, содержи΄ши превышше небесныя и поднебесныя во́ды и теплоту солнечную. Темже молим Тя: обое́ по мере требования даруй на пользу рабом Твоим".

"Слава": "Испове́дающым Твое владычество, Строителю всея твари, Христе, содержа́й скипетро небесное и окропляяй всю тварь, подаждь благорастворенныя возду́хи и обилие земли, молитвами Пречистыя Твоея Матере".

"И ныне", Богородичен: "Великое дерзновение и΄маши к Рождшемуся из Тебе, яко никтоже ин. Тем, Владычице, молися о рабех Твоих, избавитися нам от глада и от нашествия иноплеменник".

Песнь 5-я. Ирмос: "Божиим светом Твоим, Блаже..."

"Плавающих Пристанище и Надеждо ненадежных, Христе, властей утверждение и всех христиан в беда́х скорый Послушателю, услыши и нас ныне и подаждь ве́дро к плодоношению земли".

"Слава": "Врачу болящих и скорбящих Уте́шителю, Небесный Царю, Христе, при΄зри с высоты Святаго Твоего жилища, и услыши плач и стенание рабов Твоих, и, яко Щедр, подаждь ведро к плодоношению земли".

"И ныне", Богородичен: "Скоро приими, Госпоже, молитву рабов Твоих, не поминающи наши бесчисленная злая, и испроси нам, Дево, ведро на пользу к плодоношению земли".

Песнь 6-я. Ирмос: "Житейское море..."

"Молением пророка Твоего, Господи, затворил еси небеса три лета и месяцев шесть, к познанию и покаянию противных, егоже ныне от нас, Господи, не истязуй, но милостию Твоею ущедри ны".

"Слава": "Приимы΄й разбойничо покаяние, Христе, и того единем часо́м спасы΄й, вопиюща: помяни мя, Спасе, во Царствии, и нас ныне в покаянии Ти припада́ющих пощади и помилуй".

"И ныне", Богородичен: "Помолися о нас, Владычице, к Сыну Твоему и Богу, да не якоже при Нои лиянием водны΄м, грех ради наших, растлит нас, но якоже ниневи΄тяны покаявшыяся помилует".

По 6-й песни: диакон произносит обычную малую ектению, священник возглашает: "Яко Ты еси Царь мира..." По возгласе - кондак, глас 2-й: "Не отрини до конца согре́шшыя люди Твоя, Владыко, ниже́ отстави милости и щедроты Твоя от нас, но яко бездна сый щедрот и милосердия пучина, приими мольбы наша и избави нас от належащия беды и нужды, Един бо еси благоуветлив".

За кондаком следует степенна, антифон 1-й 6-го гласа:

"На небо очи мои возвожу к Тебе, Слове, ущедри мя, да живу Тебе. Помилуй нас, уничиженных, устроя΄я благопотребныя Твоя сосуды, Слове. Святому Духу всякая всеспасительная вина, аще коему́ сей по достоянию дхне́т, скоро вземлет от земных, восперя΄ет, возращает, устрояет горе́".

Затем следует прокимен, глас 4-й: "Спаси мя, Боже, яко внидо́ша воды до души моея", со стихом: "Углебо́х в тиме́нии глубины΄, и несть постояния". Далее: "Всякое дыхание...", и читается Евангелие от Матфея, зачало 20-е, "от полу́".

По Евангелии на "Слава": "Отче, Слове и Душе, Троице Святая, очисти множества грехов наших". На "И ныне": "Молитвами Богородицы, Милостиве, очисти множества согрешений наших". "Помилуй мя, Боже, по велицей милости Твоей, и по множеству щедрот Твоих очисти беззаконие мое".

После этого поется стихира, глас 6-й:

"Страшен еси, Господи, и кто стерпи΄т праведный Твой гнев, или кто Тебе умоли΄т, Благий, о людей согре́шших и отчаявшихся; токмо небеснии ангели, Начала и Власти, Престоли и Господствия, Херувими и Серафими, непрестанно Тебе вопиющии: Свят, Свят, Свят еси, Господи! Тем, Пресвятый Владыко, дела́ руку́ Твоею не пре́зри, но за милосердие Твоея милости спаси люди Твоя и град погибающий".

"Слава, и ныне", Богородичен:

"Никтоже притека́яй к Тебе посра́млен от Тебе исходит, Чистая Дево Богородице, но просит благодати и приемлет дарования на пользу прошением".

Священник: "Спаси, Боже, люди Твоя...." Хор: "Господи, помилуй" (12 раз). Священник: "Милостию и щедротами..."

Песнь 7-я. Ирмос: "Росодательну убо пещь содела ангел..."

"Никогдаже отлуча́яйся нас, Спасе Щедрый, яко пастырь овец своих, но присно с нами неотлучно пребывая, от всяких бед свободи верно Ти от се́рдца вопиющих: благословен еси, Боже, и Препрославленный".

"Слава": "Ты, Боже Всесильный и Царю Пресвятый, пропны΄й небо, яко кожу, и море песком огради΄вый, посли нам теплоту солнечную и благорастворенны воздухи, верно Ти вопиющым: благословен еси, Боже, и Препрославленный".

"И ныне", Богородичен: "Научи, Владычице, язык мой глаголати полезная, Надежде всем концем земли, и молися Сыну Си и Богу, подати ве́дро на земли΄ и ущедрити Христу вопиющих: благословен еси, Боже, и Препрославленный".

Песнь 8-я. Ирмос: "Из пламене преподобным ро́су источил еси..."

"Чи΄и раби и создание есмы΄? не Твои ли, Превечный Боже? услыши убо наша молитвы худыя и испусти ве́дро на земли΄ и ро́су полезную, да Тя превозносим во вся веки".

"Слава": "Рекл еси, Милостивый Владыко, наказу́я нас к покаянию: ищите, и обря΄щете; толцы΄те, и отверзется вам; проси΄те, и прии΄мете. Темже к Тебе припа́даем и прилежно молим: пощади нас, Милостиве, превознося΄щих Тя во вся веки".

"И ныне": "Чистая Владычице Богородице, избави молитвами Си люди Своя от страсти и брани всякия, подающи обильныя милости и плоды на пищу чтущым Тя и превозносящым во вся веки".

Песнь 9-я. Ирмос: "Бога человеком невозможно видети..."

"Павел, покаявся от гонительства, сосуд избра́нен бысть Тебе, Владыце и Богу всех, и мы, грешнии, надеющеся Твоему милосердию, в покаянии Тебе вопием: прости вся согрешения наша и посли ве́дро земли и росу благую и полезную, молитвами Пречистыя Ти Матере".

"Слава": "Верховный ученик" Твой Петр трижды отвергся Тебе, плачем горьким обре́те у Тебе, Милосерде Христе, прощение и мы того ревнующе покаянию, Тебе во умилении со слезами вопием: согреши΄хом, прости, Милосерде, и избави нас от всякаго зла, молитвами Пречистыя Ти Матере".

"И ныне", Богородичен: "Избави ны, Пречистая, от всякаго злаго обстояния и от безгоднаго лияния дождевнаго, нашедшаго ныне на ны, и испроси свыше у Сына Ти и Бога подати благовременное ве́дро рабом Своим и изобильный плод земны΄й на пищу людем, да Тя непрестанно величаем".

Катавасия: "Избави от бед...", "Спаси от бед...", "Достойно есть...", Трисвятое по "Отче наш..." - тропари: "Помилуй нас, Господи, помилуй нас...", "Слава": "Господи, помилуй нас...", "И ныне": "Милосердия двери отверзи нам..."

Диакон произносит ектению: "Помилуй нас, Боже...", в которую включаются особые прошения:

"Еще молимся о еже отвратити от нас всяк гнев Свой, праведно движимый на ны, и простити нам всякое согрешение вольное же и невольное и помиловати нас, недостойных рабов Своих, в сердце сокрушенном рцем вси: Господи, услыши и помилуй".

"Еще молимся о еже услышати Господу Богу глас молитвы нашея, и помиловати нас, и послати благовременное ве́дро на земли΄, и уте́шити нас, скорбных рабов Своих, рцем вси со слезами: услыши, Милостиве, и помилуй".

"Собира́яй во́ды во о́блацех от концев земных, повелением Твоим удержи я (их), и пусти ве́дро на земли΄, со умилением молим Ти ся, Всещедрый Владыко, услыши и милостивно помилуй".

"Призыва́яй воду морскую и сию паки всемогущею силою Твоею удержати моги΄й и просветити поднебесную, в покаянии молим Ти ся, Всемилостиве Господи, услыши и человеколюбно помилуй".

"Ве́дро вольное пусти, Господи, на земли и от истления скоро избави нас, болезненным сердцем молим Ти ся, услыши и щедростно помилуй".

"Посеща́яй землю и умножа́яй жи΄та ея, прозябаяй же пажить скотом и траву на службу человеком, помилуй человеки и скоты΄ и запрети безгодному дождевному лиянию, солнцу же благовременно возсияти на земли и умножити плоды ея повели, молим Ти ся, Благоутробне Господи, услыши и, яко Благ, помилуй".

"Яко очи раб в руку́ господий своих, тако очи наши к Тебе, Боже наш, верою взирают, до́ндеже уще́дриши ны. Темже не погуби нас безмерною мокрото́ю, но милостивно при΄зри на ны ве́дром и щедротно помилуй".

"Осиява́яй солнце на злыя и благия, и подаваяй ве́дро, и ро́су благоплодоносну, и благорастворныя возду́хи на пользу созданию Твоему, не яростию Твоею накажи нас, но милостивно умножи се́мена земная и плоды ея, в покаянии молим Ти ся, Человеколюбче Господи, услыши и, яко Щедр, помилуй".

"Одея΄йся светом, яко ризою, возсияй свет солнечный на земли нашей и изсуши излишнюю мокроту́ ея ко изобильному плодоношению, молим Ти ся, услыши и милостивно помилуй".

"Не помяни беззаконий наших, Владыко, аще бо беззакония на́зриши, никтоже постоит пред Тобою, но скоро да предварят ны щедро́ты Твоя, Господи, яко обнища́хом зело́, да не растли΄т нас безведрие и до конца да не погубит, молим Ти ся, скоро услыши и милостивно помилуй".

"Упование и спасение православно в Тя верующих, Господи, избави град сей (обитель сию, весь сию) и всяк град, и страну от глада, губительства, труса, потопа, огня, меча, нашествия иноплеменных и междоусобныя брани и всякия смертоносныя язвы, и Милостив, и тих, и благоуветлив буди, Человеколюбче, о гресе́х наших и помилуй нас, и отврати весь гнев Твой, праведно движимый на ны, и избави нас належащаго праведнаго прещения Твоего, и просвети благодатию Твоею всю поднебесную к плодоношению земли и ко окормлению жития нашего, рцем вси со слезами: Господи Святый, скоро услыши и милостивно помилуй".

Хор: "Господи, помилуй" (трижды).

По ектении - диакон: "Со умилением вси, колена преклоньше, Господу помолимся". Хор: "Господи, помилуй" (трижды). Священник велегласно читает молитву:

"Владыко Господи Боже наш, древле ревнителя Илии, пророка Твоего, мольбу послу́шавый и еже на время дождь удержати изволивый! И ныне, Человеколюбивый Творче и Милостивый Господи, при΄зри на нас, смиренных и недостойных рабов Твоих, смиренныя мольбы, и, яко Щедр, пре́зри наша прегрешения и, умоле́н быв от самоаго Твоего человеколюбия, подаждь ве́дро достоянию Твоему и солнце просвети на требующыя и прося΄щыя от Тебе милости, возвесели лице земли΄ нищих ради людей Твоих, младенец же и скот и иных всех животных, ихже насыщаеши Твоим благоволением и даеши пищу им во бла́го время. Ей, Господи Боже наш, не отрини вотще́ мольбу нашу, ниже́ посрами нас от чаяния нашего, но пощади нас по милости Твоей и посети щедротами Твоими, исчезают бо всу́е дни΄е наши и оскудевает в болезни живот наш. Не погуби у́бо нас беззаконий ради наших, имиже негодование и ярость Твою на себе привлеко́хом, но сотвори с нами по тихости Твоей и по множеству милости Твоея. Се бо душею сокрушенною и духом смиренным пред Тобою припа́даем и, яко раби непотребнии, паче же бо́льшия казни достойнии, в покаянии умиленно Тебе вопием: согреши΄хом, и беззако́нновахом, и прегреши΄хом во всем, заповеди Твоя преступа́юще, и сего ради вся, яже наводиши на ны, истиною и судом наводиши. Но не до конца тлению, гладу же и погибели предаждь нас, ниже́ да потопит нас буря во́дная, но во гневе милости помяни, и ту́не щедрот Твоих ради умилостивися, и Твое создание и дело рук Твоих, яко Благ, помилуй, и от всякаго зла скоро избави".

Священник возглашает: "Твое бо есть, еже миловати и спасати нас...." Хор: "Аминь". Диакон: "Премудрость", и бывает отпуст дневной обычный или праздничный.

Источник: Михаил Чернов vsemolitva.ru



© 2012 Православные молитвы. Все права защищены. Разрешается републикация материалов с обязательным указанием ссылки Православные молитвы