Православные молитвы

Чинопоследования Православной Церкви
Молебные пения

 

Молебное пение от наводнения

Начало молебного пения от наводнения обычное: диакон возглашает: "Благослови, владыко". Священник: "Благословен Бог наш...." Хор: "Аминь", "Царю Небесный...." Чтец: Трисвятое, "Пресвятая Троице...", "Отче наш...." Священник: "Яко Твое есть Царство...." Чтец: "Аминь", "Господи, помилуй" (12 раз), "Слава, и ныне", "Приидите, поклони΄мся" (трижды), псалом 142-й: "Господи, услыши молитву мою...", "Слава, и ныне", "Аллилуиа" (трижды). Диакон произносит великую ектению: "Миром Господу помолимся" с дополнительными прошениями:

"О еже не в гневе прещения Своего погубити нас грех ради и беззаконий наших, но милости и щедроты Своя от века сущыя помянути и помиловати нас, Господу помолимся".

"О еже не по грехом нашим воздати нам, ни по беззакониям нашим наказывати нас, но по велицей милости Своей и по многим щедро́там Своим явити на нас скорое Свое человеколюбие и благость, Господу помолимся".

"О еже помянути Завет Свой, иже к Ною, и не погубити нас безгодною влагою и бурным ве́тров дыханием, но милостивно пощадити достояние Свое и належащую бурю (морскую) и смятение возду́ха укротити и ве́тром дати вре́менное и мирное дыхание, Господу помолимся".

"О еже милостивно услышати глас молитвы нашея и избавити нас от глада, губительства...", "О избавитися нам от всякия скорби...", "Заступи, спаси...", "Пресвятую, Пречистую..."; священник возглашает: "Яко подобает Тебе всякая слава...", хор: "Аминь".

На "Бог Господь" тропари: "Помилуй нас, Господи, помилуй нас...", "Слава": "Господи, помилуй нас...", "И ныне", Богородичен: "Милосердия двери отверзи нам..."

Затем со сладкопением поются псалмы 6-й, 101-й, 129-й и 50-й. Перед 6-м псалмом, 6-м гласом, как и все псалмы, поется тропарь: "Благоутробне, Долготерпеливе и Всещедрый Господи, низпосли΄ милость Твою на люди Твоя". После 6-го псалма на "Слава" - тропарь: "Яко Щедрый, Господи, умилосердися на люди Твоя и, яко Долготерпелив, пре́зри прегрешения наша и помилуй ны", на "И ныне", Богородичен: "Пресвятая Владычице, Всепетая, Благословенная, яко Благолюбивая, заступи и помилуй ны". Ектения малая: "Паки и паки...", "Заступи, спаси...", "Пресвятую, Пречистую...." Возгла́с: "Яко Твоя держава...." Хор: "Аминь", и тропарь перед 101-м псалмом: "Милостиве, помилуй, помилуй, помилуй нас, Господи", после этого псалма на "Слава" - тропарь: "Яко Щедрый, Господи, умилосердися на люди Твоя и, яко Долготерпелив, пре́зри прегрешения наша и помилуй ны", на "И ныне" - Богородичен: "Пречистая Владычице, Всепетая, Благословенная, яко Благолюбивая, заступи и помилуй ны". Ектения малая: "Паки и паки...." Возгла́с: "Яко Благ и Человеколюбец...." Хор: "Аминь" и тропарь перед 129-м псалмом, на 6-й глас: "Яко Щедрый, Господи...", после псалма на "Слава" - этот же тропарь, а на "И ныне" тот же Богородичен, что после предыдущих псалмов.

Псалом 50-й, после которого - канон покаянный ко Господу нашему Иисусу Христу, глас 6-й:

Песнь 1-я. Ирмос: "Помощник и покровитель..."

Припев: "Помилуй мя, Боже, помилуй мя".

"Изба́витель мой Иисусе, якоже очистил еси от многих прегрешений блудницу, иногда покаявшуюся сокрушенне, молюся Ти, и мене очисти от безчисленных зол моих, яко Милостив".

"Плавая в суетнем помышлении жития, Иисусе, в лютой сей пучине, во истопление впадо́х многая, от нихже избавив, спаси мя".

"Слава": "Разреши мя, Слове, от соуз безчисленных моих зол, да свободно шествую в покаянии праведныя стези Твоя, в Божественное наставляющыя покоище вечных радостей".

"И ныне": "Покаяния ми, Дево, покажи пути и на отводящыя мя от греха возврати стези΄, да Тя пою, Многопетую Божию Родительницу".

Песнь 3-я. Ирмос: "Утверди, Господи, на ка́мени заповедей Твоих..."

"Милостивным Твоим оком призри на мя, егда хощу пред Тобою предстати и судитися, Едине Благопременителю, Господи".

"Воздыхающа мя приими, якоже мытаря΄, из глубины душевныя и покаяние ми даруй, Спасе, греха всякаго мя избавляющее".

"Слава": "Скверны злобныя омыв моего сердца, и явитися ми непорочну пред Тобою в день Страшный сподоби, Христе мой, яко Преблагий".

"И ныне": "Низпадшым исправление, Богородице, падшаго мя воздвигни из рова зол моих, и утверди, Владычице, на камени заповедей Божиих".

Катавасия: "Избави от бед..."

По 3-й песни обычная сугубая ектения без дополнительных прошений.

Песнь 4-я. Ирмос: "Услыша пророк пришествие Твое, Господи..."

"Токи слез даждь ми, изсушающыя страстей моих источники и греха всякаго тиме́ния омывающыя щедре, Многомилостиве, и угашающыя огня геенскаго венчающий пламень неугасимый".

"Непрестанно чешу́ струпы души моея сластолюбием и пребываю неисцелен, в чувство сам приити не хотя, кто буду? и что сотворю? Христе Щедрый, исцелив, спаси мя".

"Слава": "Прельсти΄ мя вкушением греховным враг льстец и от Тебе, Блаже, далече удали΄ и зубо́м своим снедь содела мя. Едине Спасе, потщися изъяти мя".

"И ныне": "Всепетая Владычице, велегласно воспевающаго Ти исполни всякия радости мою мысль, подающи ми плач утешный и покаяния сладость и разум спасения".

Песнь 5-я. Ирмос: "От но́щи у́тренююща..."

"Се, иже талант Твой сокрый, Христе, ленивый раб Твой, и упразднивыйся лукавыми страстей деяний, предстою Тебе кающься, тем же не посли΄ мене во огнь".

"Твой сын быв благодатию Благоутробне Христе, порабо́тихся врагу и от Тебе удали΄хся жив блудно, темже обратив мя спаси".

"Слава": "Иже блудницу очи΄стивый и прокаженныя Твоим повелением, Содетелю всяких, сквернаго греха смиренную душу мою очисти и одеждами блистающими красну́ соделай, Владыко, молюся".

"И ныне": "Врата непроходимая, отверзи ми врата, молюся, покаяния истиннаго, и покажи ми стезю΄ покаяния, Чистая, всех Наставнице".

Песнь 6-я. Ирмос: "Возопих всем сердцем моим..."

"Не покажи мене бесо́м обрадование в день Страшный, Христе Иисусе, да не услышу тогда гласа отсылающаго во огнь геенский".

"Погрузи мя во глубине прегрешений иже праведных враг, но к щедрот Твоих притекаю пучине, Иисусе, к пристанищу жизни ныне направи мя".

"Слава": "Яко мыта́рь воздыхаю, якоже блудница слезю΄, яко Петр вопию, многими погружаемь прегрешении, Христе, по́мощи ми руку даждь и спаси мя".

"И ныне": "Святая Богородице, Яже Святое Слово рождшая плотию, Единаго освящающаго всех святых, освяти мой ум в лукавых де́лех присно пребывающий".

Катавасия: "Избави от бед..."

Диакон произносит обычную малую ектению без добавлений: "Паки и паки...." Священник возглашает: "Яко Твоя держава...." Хор: "Аминь", далее - прокимен, глас 8-й: "Господи, да не яростию Твоею обличиши мене, ниже́ гневом Твоим накажеши мене", со стихом: "Не отврати лица Твоего от отрока Твоего". "Премудрость", Апостол ко Евреем, зачало 331-е, "от полу́", после Апостола - "Аллилуиа" (трижды), со стихом: "Боже, отринул ны"; Евангелие от Матфея, зачало 27-е.

Песнь 7-я. Ирмос: "Согрешихом, беззаконовахом..."

"Взираю на милость Твою безмерную, безмерно согрешивый, вем Твое милосердие, вем долготерпение и незлобие: покаяния ми даруй плоды, Щедрый Христе, и спаси мя".

"Уврачуй, Щедре, сердца́ моего неисцельная страсти, даруй отпущение долгов моих, тяжкое бремя облегчи΄, да во умилении Тя славлю присно, отцев Бога".

"Слава": "В беззакониях зачат и родихся, окаянный, и согреших паче всех человек, но обращения ми подаждь время, исправляющее мя".

"И ныне": "Емуже предстоят с трепетом Небеснии чини, Того родила́ еси, Чистая, примирившагося человеком за благость, Егоже прилежно моли ущедрити рабы Твоя".

Песнь 8-я. Ирмос: "Егоже воинства Небесная славят..."

"Взираю на великое богатство щедрот Твоих, Христе, и якоже Давид, согрешив паче онаго, зову со о́нем: Едине Милостиве, помилуй мя вскоре".

"Конец благ быти ми молюся, положити же предел лукавым деянием, егда же конец не усердствую, ожесточенное имея мое сердце, Сам обрати мя, Божий Слове".

"Слава": "Ру́це всякими осквернила еси злодеяньми, душе моя. И како тех воздева́еши на высоту беседующи Богу? Нозе бла́зненне сотворила еси, на де́ла ходящи студная. Како не обращаешися ходити покаянием в пути спасительныя΄".

"И ныне": "Волнуема мя бурею греховною, вопию Ти, Владычице Чистая, Твоим ходатайством направи мя ко спасительному покаянию и ко всеутишному пристанищу, яко да увижу свет спасения, омрачаемый присно леностию".

Песнь 9-я. Ирмос: "Безсеменнаго зачатия..."

"Иисусе Человеколюбче, Едине немощь нашу ве́дый, в сию бо облеклся еси милосердия ради, хотя сию подкрепити, темже утверди нас на пути спасения, и скверны лукавыя, и гноения зол моих очисти, и спаси мя".

"Яко блудница, сле́зы вместо дел приношу Ти, Человеколюбче, яко мытарь, стеня΄, покаянием взываю Ти΄; якоже Ханане́я, со смирением вопию΄; и якоже Петр покаявшийся, прощения умоляю".

"Слава": "Да и аз спасаемь благодарственно Тебе, Христе, величаю, при΄зри на мя, многи раны от душевреднаго врага на плещу́ приемшаго, и исцели яко в разбойники впадшаго, вино на них и елей возливая Твоего, Спасе, благоутробия".

"И ныне": "Просветительными молениями, Всенепорочная, к рожденному от Тебе Сыну Божию, верою поющыя Тя просвети ти, и тьмы нас кромешныя и вечныя му́ки изми΄, Твоим предстательством".

По 9-й песни: хор: "Достойно есть...." Чтец: Трисвятое по "Отче наш..." После возгласа священника - тропарь: "Заступнице Усердная..." Диакон произносит ектению: "Помилуй нас, Боже..." с особыми прошениями:

"Достойная казнем сотвори΄хом, и праведный суд Твой пости΄же нас, Господи, но пощади, пощади люди согре́шшыя и отврати гнев Твой, праведно на ны движимый, в покаянии к Тебе припа́даем и смиренно молим Тя, услыши и помилуй".

"Да не потопи΄т нас, Господи, буря водна́я, и да не растли΄ши землю, и гладом умори΄ши нас, людей Твоих, но, яко Благ устави водно́е стремление и мерному онаго течению с благорастворенными возду́хи быти, яко Силен, повели, к Тебе, Богатому в милости и Безмерному в щедротах, сердцем сокрушенным молим Ти ся, услыши и помилуй".

"Еще молимся о еже сохранитися граду сему и всякому граду и стране от глада, губительства, труса, потопа..."

"Еще молимся и о еже услышати Господу Богу..."

Священник возглашает: "Услыши ны, Боже, Спасителю наш..."

Хор: "Аминь". Диакон: "Вонмем, и во умилении се́рдца, колена душ и телес наших преклоньше, Господу помолимся".

Священник велегласно читает молитву:

"Господи, Едине в милости богатый и утробами благости приклоня΄яйся к молением нас, грешных и недостойных раб Твоих, вся наша полезно стро́яй, и премудрым Твоим Промыслом житие наше исправля΄яй, и всяким образом спасения нашего жела́яй, естеством Долготерпелив сый и Многомилостив, наказу́яй, и паки ми΄луяй, и наказание во благо нам обраща́яй, не во еже погубити создание рук Твоих, но паче еже к начальной добро́те паки привести, и всеми о́бразы смотря΄яй, еже паки спасти и падшее от паде́жа возставити! Сам, Владыко Вседержителю, при΄зри на ны и вонми΄ молением нас, грешных, аще бо множество беззаконий наших недерзновенны нас сотвори и ниже смети отнюд просити прощения о прегрешениих, но ве́дуще Твое человеколюбие, благоутробие, многую милость, долготерпение, беззлобие и премногую благость, дерзающе на множество сих и на богатство благости Твоея, возде́ем ру́це и прилежно вопием Ти: согреши΄хом, беззако́нновахом, нече́ствовахом, забы΄хом заповеди Твоя и в след мысли нашея лукавыя ходи΄хом, и, яко недостойно званию и Евангелию Христа Твоего, жи΄тельствовахом, ниже́ святым Его страстем и еже о нас истощанию после́довахом, яко бы΄хом поношение имени христианскому и Церкви, вси вку́пе уклони΄хомся, непотребни бы΄хом, несть творя΄й благостыню, суд и правду, несть до единаго. Темже затвори΄хом щедроты Твоя и человеколюбие Твое и утробы милости Бога нашего, злобы ради нашея и лукавства начинаний. Ты благ еси, но мы лю΄те беззако́нновахом: Ты долготерпелив, но мы нераскаянни пребы΄хом: ве́мы же Твою благость, аще и неразу́миви есмы΄: ныне исповедуем, яко мало, о нихже согреши΄хом, бие́ни бы΄хом. Веруем, яко Ты страшен еси, и кто противостанет Ти? Трепет приимут от Тебе го́ры, и величеству мышцы Твоея кто противорече́т? Аще заключи΄ши небо, кто отверзет? И аще отверзеши хляби Твоя, кто отвратит? Ле́гко есть пред очима Твоима оскудити и обогатити, оживити и умертвити, поразити и исцелити, но мы всякия казни достойни сотворихомся: мы согреши΄хом, Ты же праведно разгневался еси. Но престани, Господи, от гнева, ослаби, Господи, умилостивися, Господи, и не предаждь нас до конца беззаконий ради наших, милость бо Твоя неизреченна, и человеколюбие Твое непобедимо и богатство благости Твоея неистощимо и неоскудеемо, на няже и дерзающе, молимся и ми΄ли ся де́ем, преклоня΄юще колена сердец наших: укроти ярость Твою праведную и даждь алчущым пищу, нагим оде́яние, сирота́м пристанище, страждущым здравие, немощству́ющым крепость, всяк недуг, и всякую я΄зю, и всяку ну́жду и скорбь отжени от людей Твоих, всех же от напасти свободи, соблюдаяй безнаветны по бывшей скорби и сохраняяй вседержительною Твоею рукою всегда неприкосновенны от лютаго сего озлобления и губительнаго сокрушения. Аще же обратимся на беззакония, Ты Сам направи от лукавыя совести всех нас к покаянию и даждь во всяком благодеянии благоугодити Тебе, молитвами неискусомужно Тебе рождшия Пречистыя Богоматере, Приснодевы Марии, предстательствы святых и хранителей наших Ангел. Яко Ты еси милости Источник и благоутробия неизсле́димая пучина, и Тебе славу возсылаем, со Безначальным Твоим Отцем, и с Пресвятым, и Благим, и Животворящим Твоим Духом, ныне и присно, и во веки веков. Аминь".

После молитвы - диакон: "Премудрость". Священник творит отпуст с Крестом. По отпусте - многолетие (трижды).

Источник: Михаил Чернов vsemolitva.ru



© 2012 Православные молитвы. Все права защищены. Разрешается републикация материалов с обязательным указанием ссылки Православные молитвы