Православные молитвы

Канон

На "Хвали΄те" стихиры воскресны на 6 (глас 6)

Крест Твой, Господи, жизнь и воскресение людем Твоим есть, и надеющеся нань, Тебе, Воскресшаго Бога нашего, поем: помилуй нас.

Чтец (псалом 150-й): Хвалите Бога во святых Его!

Хор: Хвалите Его во утверждении силы Его!

Погребение Твое, Владыко, рай отверзе роду Человеческому: и от истления избавльшеся, Тебе Воскресшего Бога нашего, поем: помилуй нас!

Чтец (на 4): Хвалите Его на силах Его! (по делам могущества Его!)

Хор: Хвалите Его по множеству величествия Его!

Со Отцем и Духом Христа воспоим Воскресшаго из мертвых и к Нему вопиим: Ты живот еси наш и воскресение: помилуй нас!

Чтец: Хвалите Его во гласе трубнем.

Хор: Хвалите Его во псалтири и гуслех.

Чтец: Хвалите Его в тимпане и лице.

Хор: Хвалите Его во струнах и орга́не!

Тридневен воскресл еси, Христе, от гроба, якоже писано есть, совоздвигнув праотца нашего. Тем же и Тя славит род человеческий, и воспевает Твое воскресение.

 

Стихира восточна

Господи! велие и страшно есть Твоего Воскресения таинство: тако бо произшел еси от гроба, яко жених от чертога, смертию смерть разрушивый, да Адама свободиши. Тем же на небесах ангели ликовствуют, и на земли человецы славят, еже на нас бывшее благоутробие Твое, Человеколюбче!

Чтец: Слава, глас...

Хор: Слава Отцу и Сыну и Святому Духу.

 

Утренняя стихира 1-я

На гору учеником идущим еже от земли (за земное) вознесение (ради), предста Господь: и поклонившиеся Ему, и данныя власти везде научившеся, в поднебесную посылахуся проповедати еже из мертвых воскресение и еже на небеса возшествие: им же и во веки спребывати неложный обещался Христос Бог и Спас душ наших.

В Октоихе, в воскресных службах, после стихир на "Хвалите", на "Слава" помещены одиннадцать утренних стихир, называемых также евангельскими; поются в соответствии с обычным евангельским чтением.

Каждая евангельская стихира неизменно поется на один и тот же глас. Первые 8 стихир поются соответственно на 8 гласов; 9-я стихира - на глас 5, 10-я - на глас 6, 11-я - на глас 8.

На "Слава" вместо утренних стихир поются стихиры празднику из Минеи или Триоди в праздники Богородичные и храмовые, совпавшие с воскресеньем; в Недели (воскресенья) святых отец перед Рождеством Христовым и в Неделю (воскресенье) по Рождестве Христовом; 7 января (по церковному календарю) в воскресенье; от Недели мытаря и фарисея до Недели Всех святых. В названные воскресенья утреннюю (евангельскую) стихиру следует петь после утрени перед 1-м часом.

На "И ныне" в воскресные дни, если нет двунадесятого Господнего праздника, поется Богородичен, глас 2: "Преблагословена еси, Богородице Дево..."

И отверзаются царские врата.

Хор: Преблагословена еси, Богородице Дево, Воплощшим бо ся из Тебе ад пленися, Адам воззвася, клятва потребися, Ева свободися, смерть умертвися, и мы ожихом. Тем воспевающе вопием: благословен Христос Бог, благоволивый тако, слава Тебе!

В Господние праздники, даже если они совпадают с воскресеньем,- на "Слава, и ныне" вместо "Преблагословена еси, Богородице Дево..." поется стихира празднику.

Источник: Михаил Чернов vsemolitva.ru



© 2012 Православные молитвы. Все права защищены. Разрешается републикация материалов с обязательным указанием ссылки Православные молитвы